Kıbrıs’ta askerlik yapan birisi olarak kısaca meraklarınızı gidermeye çalışacağım. Bir asker Kıbrıs’ta ne yapar nasıl yaşar, su sıkıntısı var mı gibi birçok şey kafanızda soru işareti. İşte cevaplar.
Manisa’da Batı kışlada acemiliğimden sonraki durağım KKTC 39. Mknz. P. Tümen 14. Mknz. P.Alay Ağ. Hav. Bl. oldu. Sülüs kağıdımda bunu okuyunca hiçbir şey anlamadım tabi. Havacı oldum sandım ama meğer Ağır Havan Bölüğü askeri olmuşum. Bahsettiğim Ağır Havan Bölüğü Yeşilyurt’ta yer almakta. Burası bana göre Kıbrıs’ın en rahat edeceğiniz yeri. Sürekli olarak su mevcut. Duş hamam şeklinde. Sabah spordan sonra ve akşam mesai bitiminden sonra hamamda yıkanabiliyorsunuz. Hiçbir şekilde su sıkıntısı çekilmiyor Yeşilyurt’ta. Genel olarak sıkıntı Tank taburunda ve Magosa taraflarında var diye biliyorum. Buralarda askerlik yapan arkadaşlarım hep su sıkıntısından bahsettiler.
358. Kısa dönem asker olarak 3 Mart 2015’te ilk defa uçağa binerek ilk defa yabancı memlekete geldim. Aslında dil Türkçe ama Garanti Bankası bankamatiğine kartımı taktığımda USD ve EURO dışında işlem yapmadı Ercan Havaalanında. Bildiğin Türk bankasından Türk parası çekemedim. Havaalanına adım atar atmaz sizi güzide askerler karşılıyor. Ben derim ki hiç onlara bulaşmayın dışarda KIBHAS denen otobüsler var alın 10-15 TL’ye biletinizi inin kışlanızın önünde. Mesela 14. Alay Ağır Havan Bölüğü, Alay Karargah, Hizmet takımına gitmek için Lefke tarafına giden Kibhas’a binmeniz gerekmekte. 16,50 TL bilet ücreti var ve kışlanın tam önünde iniyorsunuz. Diğer türlü havaalanında askeriyeye teslim olursanız yatacağınız yer belli değil, ordan oraya ordan oraya sürüklenir pis yataklarda yatarsınız kışlanıza gidene kadar.
Kıbrıs’ın her yerindeki kışlalarda yemekleri asker yapıyor, bulaşıkları asker yıkıyor. Giderken çok şüpheliydim yemekler konusunda ama umduğumdan lezzetliydi ve acemilikteki gibi gıdım gıdım koymuyorlardı. Bol bol yiyorsun bol bol da yemek ve tatlı artıyor çöpe gidiyor. 61 kilo olarak Kıbrıs’a gittim 4.5 ayda 8 kilo daha alarak geri döndüm.
Serin havalarda gidiyorsanız her sabah 5-7 km koşu var. Koşuyu tamamlayan +1 çarşı hakkı kazanır. Tamamlayamayana bazen dokunmazlar bazen çarşıya çıkmama cezası verirler. Sizin zamanınızdaki komutana bağlı bir durum.
Ekim-Mart arası sıkıntılı aylar. Denetim ve ağır eğitimlerin mevcut olduğu dönem. Mesela havancıysanız topçuysanız veya tankçı hep bu dönemde atış eğitimi alırsınız. Ben Mart ayında gittim ve Havan eğitimi görmedim. Sabah koştuk sonra yazıhaneye geçtim. Mayıs ortasında eğitim de bitti havalar ısındı diye koşular da bitti. Sabah içtimadan sonra görev yerlerine dağılmaya başlandı. Kısacası iş güç herşey bitiyor. Komutanlar boş kalmayın diye portakal bahçelerine gönderir portakal toplattırır, araçları yıkattırır, koğuş temizlettirir…vs Evet portakal dedim. Kışlalarda portakal ve mandalina bahçeleri dolu ve Temmuzun ortasında bile meyve veriyorlar. Yiyin yiyebildiğiniz kadar.
Kıbrıs’a gidiyorum, deniz, kum, güneş ve kızlar bekleyin beni dediğinizi duyar gibiyim. Biz demiştik siz de diyorsunuzdur :)) Çarşıya çıkıp gezmeye başladığınızda kışlada 100 kıllı erkek görüyorsanız bu sefer 2000 kıllı erkek göreceksiniz. Gündüz vakti askerlerden dolayı sokakta kız görmek çok zor. Bir süre sonra amaan dışarı çıkacağıma koğuşta yatar dinlenirim diyeceksiniz dışarda erkek görmemek için :))
Hee ille kız görmek istiyorum diyorsanız her köşebaşında Night Club’ler mevcut. Hepsi birer genelev. Katalog’dan beğenip 150-200 lirayı verip kız görebilirsiniz :))
Yemek yönünden bence çok zayıf. Fiyatlar da et tavuk farketmeksizin genel olarak 10 TL. Kışlaya dışardan yemek sokmak yasak ama illaki sokabiliyorsunuz. Üst devrelerinize danışınız :))
Telefon kullanmak benim kışlamda aşırı serbestti. Nöbetlerim telefonsuz geçmedi. Dizi ve filmlerimden hiç geri kalmadım hatta yeni yabancı dizilere bile başladım. Komutanın karşısında kullanmayın yeter. Kışlaya girerken ne aradılar ne sordular.
Hat Turkcell ve Telsim var. Avea çekmez. Ben Turkcell’in 64 TL olan 10GB internet paketini kullanıyordum. Bu pakette 08:00-02:00 arası 10 gb kullanım hakkın varken gece 02:00-08:00 arası ekstradan 20 Gb kullanım hakkın daha oluyor. Yani toplam 30 gb. Ailenizi de whatsapptan falan ararsınız diğer türlü pahalıya gelir. Mesela 100dk türkiye+10000 sms+3 gb internet 52 tl. Sms i siz Türkiyeye atarken paketten gider, ama Türkiyeden size atılan mesaj atana haşırt diye yurtdışı tarifesinden girer :)) Tek internet paketi en iyisi. Telsim mi Turkcell mi alacağınıza kışlanızda hangisinin interneti 3G ile çekiyor diye bakıp sonra karar verebilirsiniz.
Sigara ve alkol içenler de merakla bu konuda bilgi bekliyor diye hissediyorum. Sigara fiyatları Türkiye ile aynı fiyatta. Parliamet 10 TL mesela ama sigara içen arkadaşlarımızın söylediğine göre Türkiye sigarasının yanına bile yaklaşamazmış. Dandik tütünlü ürünler Kıbrıs’ta satılıyor. İzne çıkan bir asker arkadaştan istenilen tek şey genelde “Türk sigarası getir” olur. Her ay 1 karton gümak hakkınız var. 1 karton Parliament’i 26TL’ye alıyorsunuz. Sigara içmeyen biriyseniz hakkınızı alır sigara içen birisine 70-80 TL’ye satabilirsiniz. Bakkalda tanesi 10 TL olduğu için alan kişi yine ucuza almış olur.
Alkol de ucuz. Mesela 100’lük tekila markaları 45-50 TL, Tuborg Malt 3 TL gibi. Mekanda biralar 5-7 TL arası değişken, shotlar ise 5-7 TL arası değişken. Türkiye ile yarı yarıya farkediyor yani. Orda mekanda 5 TL’ye Tuborg içiyorduk şimdi İzmir’de 11-12 TL vermek çok koyuyor. Alkolü bıraktım bu yüzden :))
Maaşa gelirsek normal er 75 civarı, onbaşı 85 civarı, çavuş ise 95 civarı aylık maaş almakta. Çarşıya çıktığında yemek+yol en az 30-40 TL harcamanız oluyor. Ulaşım biraz pahalı. Türkiye’de şehrin bir ucundan diğer ucuna 2-3 TL’ye giderken Kıbrıs’ta en yakın yer 3-4 TL. En uzak yerlere 7-8 arkadaş taksi tutup giderseniz gidiş-dönüş 20-25 TL tutuyor.
Bir de askerlik yaptığınız döneme İntikal denk gelirse boku yediniz. Hele ki intikal yağmurlu havada denk gelirse 10 kat boku yediniz. 3 gün arazide yatar kalkar 10 gün çamur temizliği yaparsınız.
Kısa dönem askerseniz ve size neci olmak istersiniz derlerse Yazıcıdan önce EPEM’ci olun. Günlük eğitim programı GEP’leri hazırlar sonra yatarsınız. Yazıcıların hiç boş anı olmazken EPEM’ci kadar rahatı yok. Kendimden biliyorum :))
Hadi hayırlı tezkereler